Toeslagbeleid

Toekomstbestendige toeslagverlening

De hoogte van de toeslag wordt jaarlijks vastgesteld door het bestuur en is afhankelijk van de financiële positie van het fonds. Er bestaat geen recht op toeslag en er wordt hiervoor geen reserve aangehouden. Er kan alleen toeslag plaatsvinden, voor zover dit toekomstbestendig is. Dat wil zeggen dat de financiële positie van het pensioenfonds zodanig is dat het te verlenen toeslagpercentage ook naar verwachting in de toekomst uitgekeerd zal kunnen worden. Bij een beleidsdekkingsgraad lager dan 110% wordt geen toeslag toegekend.

Hoe wordt de hoogte van de toeslag berekend?

Als de beleidsdekkingsgraad boven de 110% ligt, mag een pensioenfonds volgens de wet toeslag verlenen. Volledig toeslag verlenen is wettelijk pas toegestaan vanaf de grens voor toekomstbestendig indexeren (TBI). 

Beleidsdekkingsgraad Toeslagverlening
<110% Geen toeslagverlening
110% - TBI Gedeeltelijke toeslagverlening
>TBI Volledige toeslagverlening

 

Als de beleidsdekkingsgraad tussen de 110% en de TBI ligt, dan wordt de mate van toeslagverlening actuarieel berekend, en daarna vermenigvuldigd met de maatstaf. Voor gepensioneerden en gewezen deelnemers geldt de prijsindex als maatstaf.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat de prijzen tussen oktober 2023 en oktober 2024 zijn gestegen met 2,6%. Voor onze deelnemers geldt de afgeleide consumentenprijsindex als uitgangspunt voor het verhogen van de pensioenen. Om te kunnen verhogen heeft het bestuur rekening gehouden met de wettelijke regels en het eigen toeslagenbeleid. We kunnen pas volledig indexeren bij een beleidsdekkingsgraad van 131,5%. Eind november was de beleidsdekkingsgraad 128,1%, en is daarmee niet hoog genoeg om volledig te kunnen verhogen.

Deze twee onderdelen samen zorgen ervoor dat we de pensioenen per 1 januari 2025 gedeeltelijk met 2,23% kunnen verhogen.