Het pensioenfonds heeft als doel het uitkeren van pensioen aan (toekomstige) pensioengerechtigden en het toekennen van uitkeringen aan de nabestaanden bij overlijden. Het pensioenfonds had in de uitvoeringsovereenkomst met de aangesloten werkgever(s) afspraken gemaakt over de financiering van de pensioenovereenkomst.
Het bestuur heeft in de zin van deze Abtn de volgende belanghebbenden:
- De gewezen deelnemers;
- De pensioengerechtigden;
- De overige aanspraakgerechtigden als gewezen partners;
- De aangesloten werkgever(s).
Het pensioenfonds heeft de volgende missie, visie en strategie geformuleerd:
Missie
Het fonds wil voor alle belanghebbenden een duurzaam en betrouwbaar pensioenfonds zijn. Het bestuur voert hiertoe een solide financieel beleid en toetst of afspraken in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving. Belangrijke onderdelen van het beleid zijn onder meer het toeslagenbeleid, medezeggenschap van alle belanghebbenden, beginselen van goed pensioenfondsbestuur en een gedegen risicomanagement- en communicatiebeleid.
Visie
Het fonds wil in de toekomst blijven zorgdragen voor de belangen van de diverse aangesloten groepen waardoor iedere belanghebbende zich gezien en vertegenwoordigd voelt op basis van solidariteit.
Het pensioenfonds streeft naar optimale transparantie en duidelijke en heldere communicatie. Bij de bemensing van het pensioenfonds wordt gestreefd naar een juiste mix van relevante deskundigheid, ervaring, en competenties en naar continue verbetering. De ambitie van het pensioenfonds uit zich om onder iedere omstandigheid het best mogelijke pensioen aan te kunnen blijven bieden.
Strategie
Doelstellingen
Het fonds levert een actieve bijdrage aan het behoud van een duurzame pensioenregeling dat breed vertrouwen geniet en daarnaast voor een goede en betaalbare regeling zorgt die aantrekkelijk blijft voor alle belanghebbenden, jong en oud.
- Behoud van een breed risicodraagvlak op basis van solidariteit en collectiviteit
Het fonds bedient zijn (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden zodanig dat ze zich binnen het fonds vertegenwoordigd voelen en deelt de risico’s die in de regeling aanwezig zijn zo evenwichtig mogelijk aan alle belanghebbenden toe.
- Verdere groei naar een klantgericht pensioenfonds
Het fonds realiseert transparantie en betrokkenheid door de informatie te geven die zijn belanghebbenden daadwerkelijk helpt om de juiste keuzes op pensioengebied te maken. Het fonds geeft de deelnemers een helder inzicht in hun pensioensituatie. De communicatie is niet alleen op ouderen gericht, maar wijst ook jongeren op het belang van een goed pensioen. Voor een heldere communicatie is het van belang om open te staan voor feedback van deelnemers. Want door goed om te gaan met klachten en ervan te leren kunnen wij de communicatie en de pensioenuitvoering waar nodig verbeteren.
- Continue professionalisering van de organisatie
Het fonds leeft de Code Pensioenfondsen (pro)actief na. Deze code richt zich op de drie functies van ‘goed pensioenfondsbestuur’: besturen, toezicht houden en verantwoording afleggen over wat het fonds gepland en gerealiseerd heeft. Het fonds zorgt voorts voor een uitvoering van de pensioenregeling die binnen de doelstellingen van het fonds past, tegen een zo gunstig mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.
Kernwaarden
De kernwaarden van het fonds zijn mede afgeleid van de mensen en de voormalige werkgever voor wie het fonds mag werken: het fonds is integer, betrokken, degelijk, deskundig en transparant en streeft ernaar aan deze kernwaarden op de volgende wijze inhoud te geven:
- Degelijkheid
De aan het fonds toevertrouwde taken moeten degelijk worden uitgevoerd. Alle belanghebbenden moeten niet alleen op het fonds kunnen vertrouwen, maar het fonds ook ervaren als een betrouwbaar pensioenfonds. Daarom wordt grote waarde gehecht aan de integriteit van het fonds en is het fonds alert op alles waardoor die in gevaar zou kunnen komen. Zo zijn alle beslissingen zorgvuldig en passend binnen het karakter en de verantwoordelijkheden van het fonds en schenkt het bestuur ook voortdurend aandacht aan de reikwijdte van de gevolgen van deze beslissingen.
- Deskundigheid
Het fonds voert zijn taken deskundig en professioneel uit op een adequate en weloverwogen wijze. Het fonds is aanspreekbaar op zijn gedrag en zijn besluiten. Bij inschakeling van externe partijen moeten ook die aan de normen van het fonds voldoen.
- Evenwichtige belangenafweging
Het fonds houdt bij zijn besluitvorming rekening met een evenwichtige belangenafweging van alle deelnemersgroepen.
- Transparantie
Het fonds communiceert helder en open over de regeling, de financiële positie van het fonds en de risico’s die daaraan verbonden zijn voor de belanghebbenden bij het fonds. Het fonds legt ook helder en open verantwoording af over de invulling van de aan hem opgedragen taken, het financiële beleid dat het fonds voert en de resultaten daarvan.
Ambitie
Het is de ambitie om de middelen die aan het fonds zijn toevertrouwd zo te beheren, dat alle participanten nu en in de toekomst een goed pensioen wordt geboden. Het is de ambitie van het fonds toeslagen te verlenen op dit pensioen op basis van de prijsindex voor de gewezen deelnemers en de gepensioneerden (een zogenoemd waardevast pensioen). Deze ambitie is vertaald in de pensioenregeling, die het fonds zorgvuldig en kwalitatief zo goed mogelijk uitvoert.
Het fonds kan echter geen garanties geven op een waardevast pensioen. Eventuele toeslagverlening dient uit het overrendement op de beleggingen te worden gefinancierd. Het resultaat van de beleggingen is echter afhankelijk van de economische ontwikkelingen en (de gevolgen daarvan op) onzekere en volatiele financiële markten. Om te kunnen voldoen aan de ambitie van de pensioenregeling moet het fonds beleggen, en beleggen is nooit zonder risico's. Het fonds belegt daarom weloverwogen en doet er alles aan om risico’s zo veel mogelijk te beheersen. Dat gebeurt onder andere door spreiding van de beleggingen, waardoor het fonds binnen de vastgestelde risicokaders gemiddeld betere resultaten behaalt met beleggen. Op die manier kan op lange termijn een hoger rendement gerealiseerd worden dan met sparen alleen. Zo komt het fonds dichter bij de doelstelling om de participanten tegen aanvaardbare risico’s een pensioen te bieden dat waardevast is, teneinde daarmee de koopkracht van de pensioenuitkering op peil te houden.
Bestaansrecht en de toekomstbestendigheid van pensioenfondsen
De pensioensector staat ingrijpende veranderingen te wachten die zorgen voor onzekerheid. De uitdaging is te blijven voldoen aan de verwachtingen van alle belanghebbenden van het fonds. Er zijn ontwikkelingen (zoals de mogelijke transitie naar het nieuwe pensioenstelsel - Wet toekomst pensioenen (Wtp), inflatieontwikkelingen, verdere verduurzaming etc.), die ook gevolgen hebben voor de besturing en inrichting van het fonds. Al deze ontwikkelingen maken het noodzakelijk voor het fonds om de uitvoering van de pensioenregeling via een eigen ondernemingspensioenfonds periodiek te toetsen en te evalueren. Het fonds monitort dit met behulp van een kwetsbaarheidsmatrix, welke gebaseerd is op de door DNB in januari 2014 geformuleerde risico-indicatoren waaraan besturen van pensioenfondsen de houdbaarheid van hun pensioenfonds moeten toetsen. De kwetsbaarheidsmatrix wordt elk halfjaar geactualiseerd.
Er zijn goede argumenten om momenteel de keuze voor een eigen ondernemingspensioenfonds niet te wijzigen, zoals de invloed en betrokkenheid van de belanghebbenden, het hoge serviceniveau, een acceptabel niveau van de uitvoerings- en vermogensbeheerkosten en goede verwachte pensioenresultaten op basis van prognoseberekeningen in diverse scenario’s.